VED KLIK HER KOMMER DU ALTID TILBAGE TIL FORSIDEN.

Om racen: Border Collie

Jeg fik min første Border Collie, Frida, for ca. 11 år siden. Jeg var ikke i tvivl om at det var en border collie jeg ville ha'. Jeg var helt vild med deres fantastiske glæde ved at arbejde og deres smukke adrætte måde at løbe agility på. Senere har jeg lært meget mere om racen og er kun blevet mere fascineret af denne fantastiske race.

Men er en border collie noget for dig?

En border collie er først og fremmest en hyrdehund. Den er igennem mere end 100 år og mange generationer fremavlet til at hyrde store fåreflokke sammen med hyrden. Man kan sige at border collien bliver født med dette instinkt. For at kunne bruges som hyrdehund - skal den have finpudset og videreudviklet instinktet. Da alle ikke har får, men gerne vil have en border collie alligevel, er dens arbejdsområder i dag ikke kun begrænset til hyrdning af får. Vi ser idag Border collier, der laver toppræstationer indenfor enhver hundesport.

Man kan ikke sige at border collien er en rolig hund, der bare ligger i hunde kurven hele dagen. På grund af hundens gamle hyrdeegenskaber, er den i besiddelse af en fantastisk energi og arbejdsiver. Hunden elsker at få stillet opgaver. Hvis man ikke selv formår at stille hunden disse opgaver, kan den selv finde på sådanne "opgaver", der ikke altid er lige ønskværdige. For at få en velafbalanceret border collie er det derfor nødvendigt at beskæftige den på en eller anden måde - f.eks. ved hjælp af agility, lydighed, flyball, dog dancing eller måske som redningshund, men dens yndlingsopgave er det den er skabt til nemlig hyrdningen. At se en border collie i sit rette element på får er en utrolig oplevelse.

Man behøver ikke løbe 10 km om dagen med sin border collie - den skal selvfølgelig luftes hver dag og ha' mulighed for at komme ud i verden og møde andre hunde og opleve en masse dufte. Løber du 10 km med den hver så bliver den i kanon form og så kan du ikke blive ved med at trætte den ved det. Den vil som en anden atlet kunne klare mere og mere. En hårdt arbejdende border collie på en farm i England kan arbejde i rigtig mange timer hver dag. Men selvfølgelig hvis du gerne vil løbe med den, så løber den hellere end gerne med dig. 

Det vigtigste er at den får lov til at bruge sin hjerne hver dag. Det gøres ved træning. Træn gerne lidt hver dag og giv den gode opgaver som f.eks. søgeopgaver. Mad behøver f.eks. ikke altid blive serveret i en skål, men kan med fordel strøs ud over gulvet eller i haven.

Border Colliens arbejdsiver og glæde er utrolig smittende og det giver en lyst til at lave noget med den. Og den glæde som samarbejdet med hunden giver en er helt uovertruffen. Samtidig er border collien en utrolig rar og social hund, som man kan have mange dejlige hyggestunder med.

Border collien findes stort set i alle nuancer. De mange nuancer inddeles i 5 hovedtyper 1) sort med hvide aftegninger 2) Blue merle 3) Tricolor 4) Blå hvid 5) Zobel. Indenfor disse hovedtyper findes der moderat langhårede samt korthårede hunde. Oprindelig var border collien korthåret, men via avl er de moderat langhårede i klart overtal i dag - i hvert fald i Danmark. Læs mere i den officielle racebeskrivelse.

Vil du vide mere så kontakt mig. Jeg svarer gerne på alle spørgsmål du måtte ha' om racen.

Gode links:
 
Frida Wilma Asta Agility Hyrdning Rally og LP Fotoalbum Diverse

Historie

Familie

Stamtavle

Div. aktiviteter

Fotoalbum

Frida's fanside

Historie

Data/stamtavle

Udstilling

Fotoalbum

Data/Stamtavle

Hyrderesultater

Fotoalbum

Frida og AG

Agilityrejser

Frida's resultater

Frida AG foto

Om hyrdning

Frida hyrder

Wilma hyrder

Asta hyrder

Resultater

Hyrdefotos

Frida og LP

Frida's resultater

Frida's LP fotos

Wilma's resultater

Asta's resultater

 

Frida's fotos

Wilma's fotos

Asta's fotos

Modelfotos

På tryk

Videofilm

Blog

Gl. nyheder

Youtube

Vi mindes

For sjov

Gæstebog

Denne side er sidst opdateret: 16-10-2007 20:03 . 

Indholdsfortegnelse. Webmaster. Kontakt os. Copyright©2002-2011 - Janne Litgov.